Traseul NEPUTINTEI la institutiile publice din Ploiesti pentru o persoana aflata in scaun rulant ia sfarsit. Alternativa pe care o au acum la dispozitie beneficiarii. VIDEO

1
1051

Accesul persoanelor cu dizabilitati in cele mai multe institutii publice din Ploiesti este un chin. Rampele de acces nu respecta standardele europene, ele sunt construite mai mult pentru a evita amenzile. Cea mai mare parte a rampelor sunt prea abrupte si nu au nici bare de sustinere.

rotile schimbarii

Daca pana acum cei aflati in scaune cu rotile se descurcau cum puteau sau evitau pe cat de mult posibil spatiile inaccesibile, de acum ei pot primi ajutorul Asociatiei „Club Sportiv Rotile Schimbarii”, care le pune la dispozitie un elevator: un dispozitiv actionat de un motor menit sa usureze urcarea si coborarea scarilor. Un material realizat in cadrul campaniei Stirilor Ploiesti TV, „Rotile Schimbarii”.

Desi exista o legislatie bogata in prevederi in ceea ce priveste persoanele cu handicap locomotor, prahovenii aflati in aceasta situatie traiesc zilnic adevarate drame. Institutiile publice, scolile, spitalele, magazinele le sunt de multe ori interzise. Si asta din pricina rampelor de acces neconforme standardelor sau a bordurile inalte.

Normativul prevede că lungimea unei rampe până la un loc de odihnă trebuie să fie de maximum 10 metri, pentru o rampă fară trepte, de maximum saşe metri pentru o rampă cu trepte şi de maximum trei metri pentru o rampă cu scara.

Conform aceluiaşi normativ, panta rampei trebuie să fie de 8% pentru o denivelare mai mare de 20 cm şi maximum 15% pentru o denivelare de minimum 20 de metri.

Constructorii nu au respectat insa intotdeauna aceste reguli si nimeni nu i-a sanctionat. Asa se face ca, persoanele aflate intr-un scaun cu rotile trebuie sa se descurce cum pot.

Este si cazul lui Mircea Vintila, un ploiestean de 57 de ani, diagnosticat cu tetraplegie spastica in urma unui accident rutier. Cu alte cuvinte, diminuarea sau pierderea functionala motorie si/sau senzitiva in segmente cervicale ale maduvei spinarii datorate leziunii elementelor neuronale inauntrul canalului rahidian.

Pe 8 martie anul acesta s-au implinit trei ani de cand foloseste scaunul rulant. 3 ani in care drumurile la spital, la primarie, sau la gara i s-au parut interminabile si anevoioase.

Chinul incepea chiar cu plecatul de acasa, care trebuia sa se faca in prezenta a doua persoane, ce depuneau un efort considerabil pentru a-l cobori pe scari de la etajul 1. Acum insa, i s-a pus la dispozitie elevatorul, dispozitivul ce a facut ca iesirea din locuinta sa nu mai fie una greoaie. Manevrat de o singura persoana, fara efort, aparatul l-a coborat pe barbatul din scaunul rulant la parter in doar 2 minute, in completa singuranta.

Cu scopul precis de a afla cum se poate descurca o persoana cu handicap locomotor in Ploiesti l-am rugat pe domnul Vintila sa ne insoteasca mai departe la gara si la spitalul Boldescu, destinatii alese intamplator de catre echipa Ploiesti TV.

Gara de Sud este prevazuta cu rampe de acces destinate persoanelor in scaun cu rotile. Domnul Vintila a putut patrunde foarte usor in incinta garii, dar numai pe primul peron. Daca barbatul ar fi fost nevoit sa ajunga la una dintre celelalte linii, ar fi fost obligat sa treaca prin pasaj. Pentru ca acest lucru sa fie posibil ar fi trebuit sa fie insotit de cel putin doua persoane, care sa il transporte.

Nici la spitalul Boldescu accesul nu se face cu prea mare usurinta. Rampa este constuita din ciment, nu este prevazuta cu bare de sustinere si este si destul de abrupta.

Elevatorul insa i-a oferit domnului Vintila posibilitatea sa treaca peste barierele impuse de cele doua institutii cu usurinta si in siguranta.

Fara elevator, dar tot in siguranta a ajuns si la Stadionul Ilie Oana, un exemplu pentru Ploiesti din punct de vedere ale accesului persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Arena sportiva a fost certificata de altfel cu „Marca accesibilitatii”, fiind unul dintre spatiile care pot fi folosite fara asistenta de utilizatorii de scaun rulant. Dotată cu rampă construită conform normelor si lift pentru acces, clădirea răspunde nevoilor unei persoane cu deficienţe locomotorii. Fapt ce l-a incantat peste masura pe domnul Vintila, aflat la prima sa vizita pe arena sportiva.

Barbatul recunoaste inclusiv eficienta elevatorului, care i-a schimbat perspectiva asupra posibilitatilor sale.

Elevatorul poate fi pus la dispozitia oricarei persoane aflate in nevoie, de catre Asociatia Club Sportiv Rotile Schimbarii, contra cost. Pretul este unul insa nesemnificativ comparativ cu pretul platit de persoanele aflate in scaun cu rotile in ultimii ani, si anume: izolarea.

1 COMENTARIU

  1. In afara faptului ca ati gresit numele omului cam peste tot, reportajul este unul destul de reusit. Poate va asculta cineva si se mai fac rampe.

LĂSAȚI UN MESAJ