Dormitul prost este o problemă frecventă care poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății dumneavoastră. Este esențial să știți care pot fi cauzele somnului prost, astfel încât să puteți găsi soluții eficiente și pentru aceasta. În acest articol, vă vom spune mai multe despre cauzele somnului. De asemenea, vă oferim sfaturi practice pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului.
Somnul greu din cauza stresului
Există mai multe motive care vă pot determina să dormiți prost. Un factor major este stresul. Din ce în ce mai mulți oameni se confruntă zilnic cu stresul, uneori chiar neobservat. Evenimentele stresante și gândurile negative pot determina mintea să devină hiperactivă, făcând dificilă relaxarea seara și împiedicându-vă să adormiți. În plus, organismul produce mai mult cortizol atunci când este stresat. Hormonul crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și pune organismul într-o stare de alertă. Nivelurile cronice de stres determină niveluri ridicate și continue de cortizol, care pot perturba semnificativ somnul. Acesta face dificilă adormirea, dar vă poate determina și să vă treziți devreme. Stresul constant menține organismul în mod constant în modul luptă sau fugi și într-o stare de pregătire, ducând la epuizare fizică și mentală. Și aceasta vă face să aveți probleme în a adormi, a dormi și a vă trezi devreme. Epuizarea organismului poate duce, în plus, la slăbirea sistemului imunitar care, de asemenea, vă face mai predispus la disconfort.
Alte cauze ale somnului insuficient
Pe lângă stres, există și alți factori care pot cauza un somn deficitar. Stilul de viață joacă un rol important aici. Alimentele zaharoase și stimulentele precum alcoolul și cofeina pot perturba somnul. Orele neregulate de somn pot, de asemenea, să perturbe clicul biologic, afectând calitatea somnului. În plus, utilizarea ecranelor înainte de culcare este un vinovat. Lumina albastră de la ecrane poate reduce producția de melatonină, hormonul care favorizează somnul. În cele din urmă, un mediu de somn precar este o influență. Zgomotul, lumina și temperatura excesivă din dormitor pot afecta calitatea somnului.
Sfaturi pentru reducerea stresului și îmbunătățirea somnului
După cum ați citit mai sus, stresul este o cauză majoră a somnului deficitar. Prin urmare, este important să reduceți stresul cât mai mult posibil. Făcând acest lucru, vă poate ajuta:
Meditația și mindfulness: Meditația zilnică poate ajuta la calmarea minții și la reducerea stresului. De exemplu, începeți și încheiați ziua cu o meditație ghidată (scurtă) folosind o aplicație de meditație. Exercițiile de mindfulness, cum ar fi scanarea corpului sau exercițiile ușoare de yoga, pot ajuta, de asemenea, la relaxare și la eliberarea stresului.
Exerciții de respirație: respirația calmă și bună este incredibil de bună pentru a învinge stresul. Inspirați profund pe nas, lăsați burta să se dilate și expirați încet pe gură. Această respirație ajută la activarea sistemului nervos parasimpatic și promovează relaxarea. O altă tehnică bună pentru a promova relaxarea este tehnica de respirație 4-7-8. Inspirați timp de 4 secunde, țineți-vă respirația timp de 7 secunde și expirați timp de 8 secunde.
Gânduri pozitive și recunoștință: Gândurile pozitive ajută la reprogramarea minții și la reducerea stresului. Practicați acest lucru pe tot parcursul zilei. Recunoștința ajută la concentrarea asupra aspectelor pozitive. De exemplu, scrieți seara 3 lucruri pentru care sunteți recunoscător în fiecare zi.
Pe lângă reducerea stresului, un stil de viață sănătos este, de asemenea, important. Limitați-vă consumul de alimente zaharoase nesănătoase, cofeină și alcool. Mai ales în orele de dinainte de culcare. În plus, faceți exerciții fizice regulate pentru a descompune hormonii stresului și a promova un somn bun. Fiți activ timp de cel puțin 30 de minute pe zi, dar nu chiar înainte de culcare. În plus față de sfaturile anterioare, creați un mediu de somn liniștit și o rutină de somn. Asigurați-vă că dormitorul dvs. este întunecat și răcoros, cu o bună ventilație. Păstrați zilnic aceeași oră de somn pentru reglarea ceasului biologic și încercați să dormiți între 7 și 9 ore.
În concluzie
Somnul insuficient poate avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră. Pentru a vă îmbunătăți somnul, este important să reduceți stresul și să abordați alte cauze ale somnului slab. Îmbunătățiți-vă calitatea cu ajutorul unei mai mari relaxări prin meditație, exerciții de respirație și recunoștință. În plus, promovați-vă somnul printr-un stil de viață sănătos, o rutină zilnică de somn și crearea unui mediu de somn sănătos.