CAUZELE HEMOROIZILOR
Se estimează că mai mult de 60% din populația lumii suferă de hemoroizi, o boală care, prin urmare, se poate spune că este larg răspândită și care se manifestă cel mai grav la pacienții de ambele sexe care au peste 50 de ani.
La populația feminină, este frecventă apariția hemoroizilor, fie în mod tranzitoriu, fie permanent, în timpul sarcinii.
Dezvoltarea hemoroizilor, care poate fi considerată ca fiind o displazie venoasă dobândită, apare treptat în timpul vieții adulte.
În ceea ce privește cauzele care declanșează apariția bolii hemoroidale, este discutată importanța factorilor genetici și a factorilor mecanici, inflamatori, metabolici și endocrini.
În practică, merită subliniat rolul a trei factori etiologici principali: ereditatea (există, de fapt, familii în care hemoroizii sunt foarte frecvenți), constipația, care joacă cu siguranță un rol agravant, și sarcina.
În plus, toate acele activități care implică o utilizare excesivă a toracelui abdominal sunt cauze declanșatoare ale patologiei hemoroidale.
CLASIFICARE
Termenul de hemoroizi este de origine greacă și înseamnă literalmente „sânge care curge”.
Ei sunt, de fapt, dilatații varicoase ale rețelei venoase situate la nivelul mucoasei canalului rectal.
Funcția fiziologică a hemoroizilor este de a menține continența canalului.
Cu alte cuvinte, prin dilatarea și constricția alternantă, cele trei tampoane venoase care alcătuiesc hemoroizii împiedică scurgerea involuntară a materiilor fecale, acționând ca niște supape.
Atunci când această dilatare progresivă depășește nivelul prag, se poate începe să se vorbească de boala hemoroidală, care este însoțită de o gamă largă de simptome, care pot varia de la un simplu disconfort până la dureri mai mult sau mai puțin intense, în funcție de gravitatea atinsă de patologie.
În scopul diagnosticării, se face distincția între:
- hemoroizii de gradul I, interni la nivelul canalului anal
- hemoroizii de gradul II, care migrează în afara canalului anal doar în timpul evacuării
- hemoroizii de gradul III, care migrează în afara canalului anal la defecație și care aproape întotdeauna trebuie să fie reduși manual
- hemoroizi de gradul IV, care sunt definitiv prolapsați și imuni la orice încercare de reducere manuală.
CE CAUZEAZĂ HEMOROIZII
Printre factorii declanșatori ai bolii hemoroizilor, un rol proeminent îl joacă, fără îndoială, constipația, care, la rândul ei, poate fi legată de adoptarea unui stil de viață greșit.
Un stil de viață sedentar, împreună cu o dietă săracă în fibre și bogată în alimente cunoscute ca fiind iritante pentru mucoasa rectală, cum ar fi condimentele, cacaua, fructele de mare și alcoolul, îngreunează expulzarea scaunelor și induce perioade prelungite de constipație.
Pe de altă parte, iritarea mucoasei rectale poate fi cauzată și de problema opusă, și anume diareea.
O altă cauză, frecventă la femei, a apariției bolii este reprezentată de variațiile nivelului de hormoni, care apar în anumite momente, cum ar fi ovulația, sarcina, menstruația și menopauza.
Există, de asemenea, anumite sporturi, cum ar fi ciclismul, echitația și culturismul, care, în virtutea stresului constant asupra zonei anorectale, pot fi legate de apariția bolii.
SIMPTOME
Hemoroizii pot rămâne complet silențioși, astfel că se întâmplă uneori ca la examenul proctologic să se descopere hemoroizi importanți, dar foarte bine tolerați.
Aceasta este, totuși, o apariție destul de rară, deoarece ei sunt asociați cu o simptomatologie destul de specifică, care include
- senzație de greutate și disconfort
- arsură și mâncărime anală
- durere, care poate fi accentuată în timpul evacuării și însoțită de episoade de sângerare, până la prolapsus rectal în cele mai grave cazuri.
- HEMOROIZI ÎN SARCINĂ
- În timpul perioadei de gestație, apariția hemoroizilor este favorizată de acțiunea progesteronului, un hormon care, printre altele, induce relaxarea pereților intestinali, favorizând constipația, și reduce tonusul peretelui vaselor.
Presiunea exercitată de făt asupra venelor rectului și ale anusului favorizează apariția tulburărilor hemoroidale, îngreunând circulația sângelui în zona rectală, mai ales în ultimele luni de sarcină.
Pentru ameliorarea simptomelor în timpul sarcinii, este necesar să ne bazăm în primul rând pe o alimentație adecvată, bogată în fibre și apă, pentru a facilita evacuarea.
Trebuie evitate cu orice preț preparatele orale sau topice pe bază de cortizon și anestezice, care ar putea pune în pericol sănătatea fătului.
TERAPIE MEDICALĂ
Tratamentul medical al hemoroizilor se bazează pe:
Măsuri igienico-dietetice, care constau în evitarea mâncării excesive, a utilizării excesive de condimente și alcool și în respectarea unei igiene corespunzătoare a regiunii anale.
Sfaturi de igienă intestinală. Constipația trebuie combătută cu laxative de volum ușoare, neiritante, pe bază de semințe de psyllium și ispagulă, metilceluloză sau sterculiță.
Medicamente antihemoroidale. Există numeroase produse pe piață, pe bază de cortizon și anestezice locale, care pot reduce inflamația și edemul și pot ameliora mâncărimea și durerea. Preparatele topice, cum ar fi unguentele, sunt preferabile supozitoarelor.
TERAPIA CHIRURGICALĂ
Natura și intensitatea tulburării hemoroidale pot face ca o abordare chirurgicală a tratamentului bolii să fie mai eficientă.
Acest lucru este valabil mai ales în cazurile mai severe, care tind să dezvolte recidive și să aibă o evoluție cronică.
Pe lângă intervenția chirurgicală propriu-zisă, în prezent sunt disponibile tehnici mai puțin invazive și mai eficiente pentru tratamentul definitiv al hemoroizilor. Hemoroidopexia după Longo, THD, ligatura elastică și crioterapia selectivă sunt cele mai avansate metode și cele mai fiabile din punctul de vedere al absenței complicațiilor postoperatorii.
În cazul crioterapiei selective, procedura se realizează direct în ambulatoriu și nu necesită nicio pregătire din partea pacientului.
Câteva minute sunt suficiente pentru a permite îndepărtarea hemoroizilor cu ajutorul unui anoscop și cu dureri extrem de reduse pentru persoana supusă procedurii. (*)