Trăim într-o societate în care consumul de alcool este destul de normal și în care consumul excesiv este obișnuit în comparație cu alte țări. Aproximativ 77,5 % din toți olandezii adulți cu vârsta de 18 ani și peste consumă alcool la un moment dat. Aproximativ 6,5% dintre adulții olandezi consumă alcool în mod excesiv, iar 8,3% pot fi numiți băutori înrăiți . În trecut, alcoolul era consumat în principal la ocazii speciale, în prezent, un pahar de vin la cină sau o mare cantitate de alcool la sfârșit de săptămână reprezintă o practică normală pentru mulți. Acest lucru se datorează în parte creșterii bunăstării și marketingului . Mulți oameni experimentează, de asemenea, efecte pozitive atunci când consumă alcool, se simt mai relaxați și mai sociabili atunci când beau alcool și, în plus, consumul de alcool poate crea dependență.
Dar cât de nesănătos este cu adevărat consumul regulat de alcool? În acest articol, vă vom spune mai multe despre modul în care consumul de alcool vă afectează organismul.
Afectarea ficatului
Ficatul este un organ important care, printre altele, este responsabil de filtrarea sângelui și de dezamorsarea și eliminarea toxinelor care intră în corpul nostru. Un ficat sănătos este important pentru un organism sănătos și bine funcționabil. Alcoolul este una dintre aceste substanțe toxice și aproximativ 90% din consumul total de alcool este procesat în ficat, ceea ce poate provoca inflamarea celulelor hepatice și poate expune ficatul la un risc ridicat de deteriorare. Consumul excesiv și pe termen lung de alcool poate provoca boli hepatice . Aproximativ 90 la sută dintre persoanele care beau în exces suferă de boli ale ficatului gras. Boala ficatului gras este reversibilă dacă se renunță la consumul de alcool, astfel încât ficatul să se poată recupera. De asemenea, se poate transforma în probleme mai grave mai mari pentru ficat, care nu sunt ireversibile.
Sistemul gastrointestinal
Alcoolul intră în organism prin sistemul gastrointestinal, unde este absorbit în sânge. Consumul excesiv și prelungit de alcool poate provoca tulburări în toate părțile sistemului. De asemenea, alcoolul perturbă echilibrul dintre bacteriile bune și rele din intestinele noastre, numite floră intestinală. O floră intestinală echilibrată este crucială pentru o stare de sănătate bună; printre altele, ea determină funcționarea sistemului imunitar. Prin urmare, o floră intestinală dezechilibrată nu are grijă de sănătatea dumneavoastră.
De asemenea, alcoolul crește permeabilitatea pereților intestinelor gros și subțire. Acest lucru îi poate face să aibă scurgeri și să permită substanțelor nedorite să pătrundă în fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca inflamații și infecții și pune o presiune suplimentară asupra sistemului imunitar și a ficatului.
Alcoolul și creierul
Alcoolul pătrunde în creier prin sânge. Din cauza cantității de sânge și de lichid cefalorahidian prezente, creierul este foarte sensibil la efectele alcoolului. Celulele cerebrale sunt descompuse atunci când se consumă alcool și nu sunt reconstruite. Pe termen scurt, acest lucru poate duce la blackout, când oamenii nu își amintesc ce au făcut după ce au băut o anumită cantitate de alcool. Pe termen lung, adulții pot suferi modificări ale dimensiunii și structurii creierului, ale activității cerebrale și ale capacității de gândire .
În concluzie
Este incredibil de important să fim conștienți de riscurile pentru sănătate ale consumului de alcool. Consumul de alcool are un efect negativ asupra diferitelor părți ale corpului nostru și poate duce în cele din urmă la neplăceri pentru sănătate. Aceste efecte negative depășesc efectele pozitive pe care le experimentează unii consumatori de alcool. Prin urmare, este înțelept să renunțăm mai des la acel pahar de alcool și să optăm pentru o alternativă sănătoasă fără alcool. Dacă vă place să beți alcool, limitați-vă consumul și limitați-vă la un singur pahar. Bucurați-vă, dar beți cu moderație!