Polizaharidele sunt un tip de carbohidrați formați din mai multe unități de zahăr legate între ele (zaharide). Un carbohidrat este alcătuit din 1 (monosaccharide), 2 (disaccharide), câteva (oligosaccharide) sau multe (polizaharide) zaharide. Polizaharidele pot conține sute sau chiar mai mult de mii de unități de monosacaride, cum ar fi fructoza, glucoza, mannoza sau galactoza, care sunt legate între ele pentru a forma un lanț lung. Carbohidrații sunt descompuse în glucoză, deoarece polizaharidele constau dintr-un lanț lung de unități de zahăr, acest lucru durează mult timp, iar polizaharidele sunt cunoscute și sub numele de „zaharuri lente”.
Nutrienți importanți pentru sistemul imunitar
Polizaharide
Polizaharidele există în multe varietăți diferite, dintre care există polizaharide care au proprietatea specială de a putea activa și susține sistemul imunitar. Printre polizaharidele care sunt etichetate ca fiind sănătoase și care pot susține în mod natural sistemul nostru imunitar se numără polizaharidele din astragalus și beta-glucanii care se găsesc în ciuperci.
Astragalus
Astragalus este o plantă adaptogenă care a fost folosită în medicina chineză timp de secole și este considerată una dintre cele mai importante plante de pe pământ. Din astragalus se folosește rădăcina, în care se află ingredientele active ale plantei. Astragalusul conține polizaharide care au importante proprietăți de reglare a sistemului imunitar*. Acestea pot stimula producția de anticorpi în răspunsul imunitar, contribuind astfel la susținerea sistemului imunitar.
Beta glucani
Beta-glucanii sunt polizaharide care se găsesc în mod natural în peretele celular al drojdiilor și al ciupercilor, precum și în cereale precum orzul și ovăzul. Acestea sunt diferite tipuri de beta-glucani cu efecte diferite. Beta-glucanii din ciuperci, cum ar fi reishi, pot juca un rol important în funcționarea sistemului imunitar.
În beta glucani, moleculele de glucoză sunt legate între ele prin intermediul unor compuși beta. Beta-glucanii găsiți în ciupercile (medicinale) precum reishi au așa-numiții compuși 1-3 și 1-6, care sunt, de asemenea, numiți beta-(1,3)-(1,6)-D-glucani. Există din ce în ce mai multe studii cu rezultate pozitive privind efectele specifice ale acestei forme de beta-glucani din ciuperci. Studiile arată că, datorită lanțurilor laterale necesare (1,3) și (1,6) pe care le conțin acești beta-glucani, aceștia au efecte esențiale de modulare a sistemului imunitar și pot contribui astfel la buna funcționare a sistemului imunitar*.
În concluzie
Un sistem imunitar care funcționează bine este important pentru o stare de sănătate bună. Sistemul imunitar este în permanență la lucru. Pentru a se asigura că influențele dăunătoare asupra sănătății dumneavoastră sunt făcute inofensive, cu alte cuvinte, sistemul imunitar este principalul dumneavoastră mecanism de apărare cu scopul suprem de a vă menține cât mai sănătos posibil.
O alimentație sănătoasă și variată, prevăzută cu nutrienți și antioxidanți adecvați, contribuie la funcționarea sistemului imunitar. În plus, polizaharidele, cum ar fi betaglucanii din ciuperci și polizaharidele, pot contribui, de asemenea, în mod pozitiv la susținerea funcției sistemului imunitar.